26.09.2021 Typologieën van Masa Workshop

Zondag 26

13:00 - 16:00

In samenwerking met Gran Colectivo Pantitlan, Raúl Saldarriaga, Mariana Martinez Balvanera

Genodigde expert: Nixtamaíz

Nixtamal:

Nixtamalisatie, is een Meso-Amerikaanse oude technologie om maïs te verwerken door de voedingskwaliteit en maakbaarheid te verbeteren. In de Azteekse taal Nahuatl is het woord voor het product van kokende maïs met kalksteen nixtamalli of nextamalli (uitgesproken als [niʃtaˈmalːi] of [neʃtaˈmalːi]), wat op zijn beurt Mexicaans-Spaanse nixtamal ([nistaˈmal]) heeft opgeleverd. Het Nahuatl-woord is een samenstelling van nextli "limoenas" en tamalli "ongevormd / gekookt maïsdeeg, tamal".

Hoe kennis te belichamen, over te dragen en te delen voorbij de lineaire leerprocessen?

In deze workshop en leeractie zullen we experimenteren met het proces van Nixtamalización onder leiding van Nixtamaiz, een kleine ondernemende tortillería in Amsterdam. Door de relatie tussen lichaam en "masa" zichtbaar te maken, het maïsdeeg dat de basis is van veel meso-Amerikaanse voedingsmiddelen, zullen we de masa vormen in zijn eindeloze typologieën: Tamales, tortilla's, tlayudas, memelas, tlacoyos, tostadas, chalupas, panuchos, gorditas . De belichaamde kennis die is ingebed in het proces van het met de hand vormgeven van de masa, zal worden aangeleerd, geïmiteerd en beheerst bij het maken van een collectieve maaltijd op basis van maïs.

Stuur een e-mail naar contact@foursistersproject.nl om deel te nemen, zodat we genoeg materiaal voor iedereen hebben.

Ook binnenlopen op dezelfde dag is mogelijk. De workshop is gratis en geschikt voor iedereen.

Gran Colectivo Pantitlan Gran Collectivo Pantitlan is een Mexicaans collectief gevestigd in Amsterdam dat bruggen slaat door informele uitwisselingen door creatieve programmering, het versterken van dialoog en culturele uitwisseling. (Insta @colectivopantitlan - www.colectivopantitlan.nl)


Mariana Martinez Balvanera is een ontwerper/kunstenaar gevestigd in Nederland en Mexico. Ze ontwikkelt projecten die op het snijvlak staan van ruimtelijke, sociale en participatieve kunst/ontwerppraktijken, gericht op het creëren van katalysatoren voor uitwisseling, begrip en collectief gevoel van plaats. In haar laatste zoektocht onderzoekt ze de rol van kunst en design bij het vormgeven van voedselsystemen en initieert ze programma's in samenwerking met boeren, wetenschappers, koks en creatievelingen in Mexico en Nederland. (www.marianambalvanera.com - www.colaboratorykitchen.com)