Equisetum arvense, of paardenstaart, is een kruidachtige vaste plant in de Equisetopsida (de paardenstaart). Equisetum is een "levend fossiel", het enige levende geslacht van de hele subklasse Equisetidae, dat gedurende meer dan 100 miljoen jaar veel diverser was en de ondergroei van laat-paleozoïsche bossen domineerde.

Hier is onze tweede wietvriend: de distel. Ze zijn erg stekelig, dus je hebt handschoenen nodig om ze te plukken. Deze stekels zijn een aanpassing die de plant beschermt tegen het eten door herbivoren. Als je ze laat groeien krijgen ze paars/roze bloemen.

Onze derde frenemy is: riet! Ook bekend als phragmites. Deze op de foto is klein, maar ze groeien zo snel en zo groot. Blijkbaar zijn ze ook eetbaar: de jonge scheuten kunnen rauw of gekookt worden gegeten. Het uitgeharde sap van beschadigde stelen kan vers of geroosterd worden gegeten. De stengels kunnen worden gedroogd, gemalen, gezeefd, gehydrateerd en geroosterd als marshmallows. De wortels kunnen op dezelfde manier worden bereid als die van lisdodde. Moeten we het proberen?

Hoefblad

Siberische Iep

Veldiep

Haagwinde: (Calystegia sepium, synoniem: Convolvulus sepium) is een vaste plant die behoort tot de windefamilie (Convolvulaceae). In Nederland wordt de haagwinde ook wel pispotje genoemd naar de vorm van de bloem. Een Vlaamse bijnaam is onze-lieve-vrouwe-glazeke.

Veld Mosterd

Klein Hoefblad

Gemalen klimop

Paarse Dovenetel

Fluitenkruid (Anthriscus sylvestris) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae). De soort komt in Nederland en Vlaanderen algemeen voor, in het bijzonder op plaatsen die met gras begroeid zijn. De plant komt veelal talrijk voor in wegbermen die hierdoor wit gekleurd worden. Gouden ribzaad lijkt veel op fluitenkruid, maar is daarvan te onderscheiden door de rood gevlekte stengel, die bovenaan niet hol is en een ontbrekende snavel bij de goudgele vrucht. De vrucht van fluitenkruid is donkerbruin.

Citroenmelisse (Melissa officinalis) is een vaste plant die tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) behoort. De plant ruikt naar citroen. De plant groeit voornamelijk in Zuid-Europa, maar is in meer gematigde streken als Nederland en Belgi├ź eenvoudig te vermeerderen aangezien de plant 's winters door middel van wortelstokken voortleeft.

Braambes