10.09.2023 Movie Screening: Three (or more) Ecologies by Angela Anderson

19:00

Three (or more) Ecologies - A Feminist Articulation of Eco-intersectionality Part I: For the World to Live, Patriarchy Must Die
By Angela Anderson
HD Video, Stereo, 37:00min, 2019

De manier waarop men zich verhoudt tot land, water en "hulpbronnen" wordt weerspiegeld in de manier waarop men goederen, relaties en affiniteiten produceert. "Drie (of meer) ecologieën: A Feminist Articulation of Eco- intersectionality - Part I: For the World to Live, Patriarchy Must Die" plaatst de zeer industriële/technische aard van de destructieve fracking-industrie die de Bakken-schalieoliehausse van North Dakota in het reservaat Ft. Berthhold - Three Affiliated Tribes aandrijft, tegenover stemmen uit Jinwar - Village of Free Women, een collectief landbouwdorp voor vrouwen in de autonome regio Rojava (Noord-Syrië).
Het eerste hoofdstuk van dit audiovisuele onderzoeksproject benadrukt de dringende noodzaak van het herdefiniëren van waarde in het licht van economische modellen die de huidige klimaatcrisis en de voortdurende verstoring/vernietiging van ecosystemen aanjagen, met flagrante minachting voor de belichaamde kennis die deze ecosystemen cultiveren en voeden. Het stelt de ongebreidelde accumulatie van het kapitalisme ter discussie, bevorderd door concurrentie, ongelijkheid en uitbuiting, de basis van de patriarchale samenleving, en komt tot een eenduidige conclusie: Als de wereld wil leven, moet het patriarchaat ten onder gaan.

Angela Anderson is een kunstenaar en onderzoeker die werkt met multi-channel video- en geluidsinstallaties, sculpturen en fotografie. Door te experimenteren met audiovisuele vormen probeert ze solidariteit tussen soorten en materialen te bevorderen vanuit een queer feministisch perspectief. Door het creëren van cartografieën van meerdere materialiteiten en tijdstippen activeert haar werk verschillende manieren van kijken en waarnemen die patriarchale, extractivistische verhalen uitdagen, in een tegenbeweging tegen de vervlakking van de tijd van het kapitalisme.
Haar werk is internationaal getoond op tentoonstellingen en festivals, waaronder het 2022 Queer Porto Film Festival, de 2021 Biënnale van Kiev, Taxispalais Kunsthalle Tirol, Pravo Ljudski Film Festival Sarajevo, Tallinn Photomonth Biennial, Holbaek Images (DK), de 2015 Thessaloniki Biënnale en als co-auteur op documenta 14. Ze heeft een BA in Natural Resources and Economics van de Universiteit van Minnesota en een MA in Film and Media Studies van de New School in NYC. Van 2008 tot 2022 was ze tentoonstellingsontwerpster voor Forum Expanded op het Internationale Filmfestival van Berlijn. Momenteel is ze assistent-professor voor de klas Virtual Realities aan de Kunsthochschule Kassel, kandidaat voor het PhD in Practice Program aan de Academy of Fine Arts Wenen en docent aan het Bard College Berlin.

De film is buiten en voor iedereen toegankelijk! Neem gerust je eigen drinken, een kussen en een deken mee. Wij zorgen voor zoveel mogelijk.

In het geval van regen zal een alternatieve binnenlocatie de dag voor de vertoning worden aangekondigd.

Voor vragen over toegankelijkheid kun je een e-mail sturen naar contact@foursistersproject.nl